ßßß Cookit - przepis na Śmietana ze słonecznika, klasyczna i na słodko

Śmietana ze słonecznika, klasyczna i na słodko

nazwa

Wykonanie

Bardzo przydatny przepis, w mojej kuchni pojawia się dosyć regularnie ze względu na szybki czas przygotowania :) Najlepsza tuż po przygotowaniu, świetna na słodko jako np krem do owoców, uwielbiam polewać nią naleśniki.
Na bazę potrzebujemy :
1/3 szklanki słonecznika
0,5 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki soku z cytryny (można więcej jeśli "coś" wam w smaku nie pasuje)
Można inaczej, śmietana wychodzi dużo bardziej gęsta. Nie wiem wychodzi jej więcej, będę musiała zrobić obydwie naraz i porównać. Jeśli robimy ten sposób najpierw dodajemy olej, a potem wodę.
2/3 szklanki słonecznika
0,5 szklanki oleju rzepakowego
5 łyżeczek soku z cytryny
Do wersji klasycznej dodajemy sól do smaku i ewentualnie możemy dodać łyżkę soku po ogórkach kiszonych.
Na słodko zaś:
Kilka kropel aromatu waniliowego
1 lub 2 łyżki syropu z agawy, albo kilka kropel ekstraktu ze stewii
Słonecznik zalewam wrzątkiem i odstawiam na conajmniej 45 minut. Odsączam, zalewam wodą tak, żeby przykryła słonecznik i blenduję na najwyższych obrotach 4-5 minut. Dodaję olej i blenduję jeszczę przez chwilę. Dodajemy sok z cytryny, i teraz w zależności jaką potrzebujemy śmietanę dodajemy sól i sok z ogórków lub aromat i syrop z agawy. Jeśli robimy śmietanę drugim sposobem i chcemy żeby była bardziej lejąca, dodajmy 4 łyżki mleka sojowego.
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2013/03/smietana-ze-sonecznika-klasyczna-i-na.html