Wykonanie
Bardzo przydatny przepis, w mojej kuchni pojawia się dosyć regularnie ze względu na szybki czas przygotowania :) Najlepsza tuż po przygotowaniu, świetna na słodko jako np krem do
owoców, uwielbiam polewać nią naleśniki.Na bazę potrzebujemy :1/3 szklanki
słonecznika0,5 szklanki
oleju rzepakowego2 łyżeczki
soku z cytryny (można więcej jeśli "coś" wam w smaku nie pasuje)Można inaczej,
śmietana wychodzi dużo bardziej gęsta. Nie wiem wychodzi jej więcej,
będę musiała zrobić obydwie naraz i porównać. Jeśli robimy ten sposób najpierw dodajemy
olej, a
potem wodę.2/3 szklanki
słonecznika0,5 szklanki
oleju rzepakowego5 łyżeczek
soku z cytryny
Do wersji klasycznej dodajemy
sól do smaku i ewentualnie możemy dodać łyżkę soku po ogórkach kiszonych.Na słodko zaś:Kilka kropel
aromatu waniliowego1 lub 2 łyżki
syropu z agawy, albo kilka kropel ekstraktu ze
stewii
Słonecznik zalewam wrzątkiem i odstawiam na conajmniej 45 minut. Odsączam, zalewam
wodą tak, żeby przykryła
słonecznik i blenduję na najwyższych obrotach 4-5 minut. Dodaję
olej i blenduję
jeszczę przez chwilę. Dodajemy
sok z cytryny, i teraz w zależności jaką potrzebujemy
śmietanę dodajemy
sól i sok z
ogórków lub aromat i
syrop z agawy. Jeśli robimy
śmietanę drugim sposobem i chcemy żeby była bardziej lejąca, dodajmy 4 łyżki
mleka sojowego.