Wykonanie
            „ Apetyt na Francję ” to pozycja od dawna wyczekiwana przez liczne 
grono miłośników dobrego jedzenia. Pięknie wydana, niemalże albumowa książka z przepięknymi zdjęciami i smakowitymi przepisami na dania kuchni francuskiej i…. chińskiej stanowi swoisty pamiętnik Autorki.Jest to zarazem doskonałe kompendium 
wiedzy o domowej kuchni, pełnej sezonowych potraw przygotowanych z myślą o najbliższych.Pomimo, że książka zawiera wiele przydatnych porad, nie jest jedynie poradnikiem kulinarnym.To także pełna ciepła, inspirująca opowieść o życiu Mimi Thorisson, która swoje dzieciństwo spędziła w Hong Kongu i na Riwierze Francuskiej. To także opowieść o tym, że życie potrafi być piękne, a czas spędzony w kuchni nie jest czasem straconym.Pasja do eksperymentów kulinarnych towarzyszyła Mimi od najmłodszych lat, nie zmieniły tego ani studia w Paryżu i Londynie, ani założenie rodziny. Wprost przeciwnie, po wyjściu za mąż za islandzkiego fotografa wraz z mężem zaczęła prowadzić blog kulinarny pod znamiennym tytułem Manger („Jeść”).W ten sposób Mimi udało się osiągnąć to, do czego chyba wszyscy dążymy – pogodzenie pasji i zainteresowań z życiem rodzinnym.W swoim kuchennym królestwie Mimi stara się wykorzystywać produkty sezonowe.Podzielone zgodnie z 
porami roku przepisy zgrupowane są więc w czterech rozdziałach, z których każdy zawiera po kilka przystawek, dań głównych i deserów.Miłośników kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ 
Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny.Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować w 
polskich realiach, chociaż czasami będziemy musieli korzystać z produktów mrożonych.Wiosenna zupa z 
bobu cioci Francine urzeka prostotą i przypomina mi potrawy gotowane przez moją Babcię. Proponowane na lato 
truskawki w 
winie będą stanowiły wspaniałe alternatywę dla naszych tradycyjnych deserów z 
truskawkami, a jedwabisty chłodnik 
migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości.Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany 
antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę 
czekoladową i średniowieczne 
ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami 
kawowo-czekoladowymi, zupą 
parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z 
ziołami i 
czosnkiem.Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych kuleczek z 
czosnkiem i 
ziołami, które okazały się prawdziwym kulinarnym 
hitem. Znajdziecie go tutaj - klik po przepisPodawane przez Autorkę przepisy nie wymagają najwyższego poziomu wtajemniczenia – bez problemu przygotują je także początkujący miłośnicy kuchni francuskiej.Książka zapewne będzie też doskonałym prezentem dla wszystkich pasjonatów gotowania."Apetyt na Francję" znajdziecie w naszej ulubionej księgarni internetowej platon24.pl
