ßßß Cookit - przepis na Chrupiące gofry według receptury szwedzkiej

Chrupiące gofry według receptury szwedzkiej

nazwa

Wykonanie

Podaję przepis na przepyszne, chrupiące gofry, bez jaj. Banalnie proste w przygotowaniu. Zniknęły z prędkością światła . Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"
Składniki na około 8 sztuk: (1 dl = 100 ml)
3 dl mąki pszennej
2 dl wody
3 dl śmietany 36%
masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę z wodą, śmietanę ubij i dodaj do mąki i wody. Posmaruj masłem gofrownicę przed pierwszym gofrem. Smaż gofry, aż będą rumiane. Usmażone połóż na kratkę, żeby były chrupiące. Podawaj z dżemem lub z bitą śmietaną.
Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/04/chrupiace-gofry-wedug-receptury.html