Wykonanie
Soli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak
sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy lub konserwujemy nasze jedzenie.Nie zamierzam nikogo przekonywać, że ta czy inna
sól jest zdrowsza i lepsza od pozostałych, ale czasem warto wiedzieć, kiedy i do jakich potraw poszczególne rodzaje
soli stosować :)Warto przy tym pamiętać, że
sól wzmacnia działanie przypraw roślinnych, dlatego najpierw solimy potrawę, a dopiero później dodajemy
przyprawySól kamienna jest znana i używana od starożytności, kiedyś traktowano ją jako walutę. Wydobywa się ją w postaci bloków, brył i kamieni. Nieoczyszczona
sól kamienna zawiera bogactwo minerałów (magnez, wapń, potas, żelazo, mangan, cynk, selen i jod). W zależności od miejsca wydobycia oraz składu mineralnego może
mieć różne kolory i smak.Kala namak - czarna
sól himalajska o charakterystycznym słono-gorzkawym smaku i
ostrym zapachu. W jej skład wchodzą głownie chlorek
sodu oraz niewielkie ilości siarczanu
sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej
soli zapach i smak.... zgniłych
jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych
sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do
tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej.
sól z Maras(zwana też
solą peruwiańską) - produkowana jest w warzelni usytuowanej na zboczu góry Maras. Po odparowaniu
wody pochodzącej z usytuowanych we wnętrzu góry źródeł,
solny osad zbierany jest szpatułkami i usypywany w specjalne kopczyki zgodnie z tradycyjnymi, sięgającymi czasów Inków metodami.
Sól z Maras jest wilgotna, blado różowa. Doskonale komponuje się z potrawami
mięsnymi.różowa
sól z Himalajów - wydobywana w Pakistanie we wschodnim
pasie Karakorum na głębokości około 400 – 600 metrów. Niezwykle czysta
sól krystaliczna zawierająca oprócz chlorków, magnezu, cynku, siarczanów i żelaza prawie 80 innych substancji mineralnych i elektrolitów. Uważana jest za najzdrowszą ze wszystkich
soli. Można stosować zarówno w procesie gotowania, jak i do dekoracji potraw przed ich podaniem. Sprawdza się jako
sól do kąpieli.niebieska
sól irańska - swój kolor zawdzięcza zawartości sylwinu. Dodaje się ją do potraw na krótko przed podaniem ich na stół. .
sól boliwijska Mirroir(różowo-pomarańczowa) - pochodzi z prehistorycznego słonego jeziora. Wydobywana jest w Andach na głębokości prawie 4000 metrów. Swoją barwę zawdzięcza wysokiej zawartości tlenku żelaza i niskiej zawartości
sodu. Jest bardzo intensywna w smaku.
Sól morska – powstaje przez odparowanie
wody morskiej o dużym zasoleniu. Zawiera mniejsze ilości
sodu niż
sól kamienna, ale wiele minerałów m.in. magnez, potas, wapń, lit, selen, cynk.W zależności od miejsca wydobycia, zawartość
jodu w
soli morskiej waha się w przedziale od. 0,5 do 5 mg na kilogram
soliMaldon Sea Salt - według legendy,
sól ta została po raz pierwszy wyprodukowana w Maldon (hrabstwo Essex, Wielka Brytania) prawie dwa tysiące lat temu przez niewolników jednego z dowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami
soli.Ma krystalicznie czysty
morki smak.Należy ją stoswać na krótko przed serwowaniem potrawy.Fleur de la sel(fr) lub
Flor de sal (hiszp)czyli kwiat
soli morskiej jest produkowany w krajach basenu Morza Śródziemnego, Portugalii i Indiach. Powstaje przez powolne odparowywanie
wody morskiej z płytkich basenów (zwanych salinami) pod wpływem słońca i wiatru. Zbierany ręcznie kwiat
soli morskiej charakteryzuje się delikatnym smakiem .Sel de Guérande czyli
sól szara z Guérande to ręcznie zbierana, pochodząca ze słonych bagien półwyspu Guérande (zachodnie wybrzeże Francji), nierafinowana i nieoczyszczana
sól morska. Delikatna w smaku doskonale pasuje do do warzyw, ryb oraz białych
mięs.
sól z Morza Martwego - charakteryzuje się niską zawartością chlorku
sodu, ale jest bogata w związki krzemu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza,
jodu,
fluoru, bromu,
sodu i glinu. Wykorzystywana jest głównie w kosmetyce i dermatologii.australijska
sól czerwona (
sól „murray river”) - pozyskiwana jest przez odparowywanie
wody rzeki Murray, w miejscu w którym wpada ona do morza. Kryształki murray river salt przypominają kształtem
płatki kukurydziane o delikatnym, różowym kolorze, który zawdzięczają zawartości pochodzącego z
glonów karotenu.Może być stosowana zarówno w trakcie gotowania, jak i bezpośrednio przed podaniem na stół. Dobrze pasuje do
pieczonych mięs.czarna
sól z Hawajów(Black Lava) - zawdzięcza swój kolor lawie wulkanicznej.
Sól ta jest produkowana na wyspie Molokai. Wykorzystywana jest głównie do grillowanych ryb, oraz do doprawiania wszelkich
sałat,
mięs i
owoców morza. Należy ją dodawać w ostatniej fazie przygotowywania potrawy.czerwona
sól z Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie
wody zawierającej chlorek
sodu i czerwoną glinę - alaea. Smak
soli czerwonej jest ziemisty, bardzo intensywny. Używa się jej do czerwonego
mięsa z rusztu i
jagnięciny.
sól morska z Camargue - zbierana jest ręcznie w położonych na południu Francji salinach Camargue (jedno z najbardziej cenionych na świecie miejsc pozyskiwania
soli morskiej). Zawiera wiele mikroelementów i składników mineralnych m.in. wapń, magnez, potas. Używana jest do
sosów typu
winegret, ryb, marynat
mięsnych oraz potraw pieczonych w skorupie
solnej.
Sól warzona to rafinowana czyli poddawana procesowi oczyszczania z zanieczyszczeń i.... minerałów
sól kamienna. W wyniku oczyszczania otrzymujemy czysty chlorek
sodu - NaCl.Jej jedynymi zaletami są walory smakowe czyli słony smak bez żadnej goryczki i piękny biały kolor Czasami jest wzbogaca związkami
jodu (w sklepach znajdziemy ją najczęściej pod nazwą "
sól jodowana ") lub
fluoru. Niekiedy dodaje się do niej także substancje antyzbrylające.