Wykonanie
Przepyszne kuleczki o smaku
kokosowym w
polewie czekoladowej. Bardzo proste w przygotowaniu, propozycja dla tych, którzy nie lubią porażek w kuchni. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Bakfnatt
Hanny. Jeśli lubicie bardzo słodkie przekąski to te kuleczki sprawią Wam ogromną radość. Polecam!


Składniki: (około 50 sztuk) 1 dl = 100 ml kliknij tu50 g
masła solonego½ dl
cukru2 dl
śmietany 36%½ dl
syropu glukozowego200g
wiórków kokosowych200 g
mlecznej czekolady lub gorzkiejSposób przygotowania:Wymieszaj
masło,
cukier,
śmietanę i
syrop w garnku. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 5-8 minut, aż zgęstnieje. Odstaw z ognia, dodaj
wiórki kokosowe wymieszaj łyżką i odstaw do wystygnięcia. Rób małe kuleczki z masy kokosowej i układaj je na papierze do pieczenia na tacy i włóż do lodówki na godzinę. Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej, zamaczaj kuleczki w
czekoladzie i odkładaj na papier. Możesz udekorować
cukrem perlistym, ja pominęłam ten krok, bo same kuleczki są już bardzo słodkie. Podawaj zimne. Smacznego!
