ßßß Cookit - przepis na Szybki Tort Schwarcwaldzki bezowy

Szybki Tort Schwarcwaldzki bezowy

nazwa

Wykonanie

Dostałam ten tort na moje urodziny. Mąż wykonał, jak co roku zresztą :)
Przepis miał być utajniony, ale zrobię wyjątek i opublikuję :) P.S. Mąż się zgodził ;) Tort bardzo smaczny i nie aż tak trudny do wykonania, jakby się można było spodziewać. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"
Składniki: 1 dl = 100 ml
2 krążki bezowe
1 dl posiekanych orzechów laskowych
3 dl śmietany 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 gorzkiej czekolady
kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (na garnek z wrzątkiem połóż talerz, na nim rozkrusz czekoladę i poczekaj, aż się roztopi). Następnie rozpuszczoną czekoladę wylej na papier do pieczenia i cieniutko rozsmaruj. Wstaw do lodówki. Ubij śmietanę, dodaj cukier waniliowy i orzechy, wymieszaj delikatnie łyżką. Połóż połowę kremu na pierwszy krążek bezowy, przykryj drugim i nałóż cały krem, również na boki. Wyjmij z lodówki czekoladę, połam ją na duże kawałki i ładnie obłóż tort z każdej strony. Posyp lekko cały tort kakaem. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/12/szybki-tort-schwarcwaldzki-bezowy.html