Wykonanie
Dostałam ten tort na moje urodziny. Mąż wykonał, jak co roku zresztą :)Przepis miał być utajniony, ale zrobię wyjątek i opublikuję :) P.S. Mąż się zgodził ;) Tort bardzo smaczny i nie aż tak trudny do wykonania, jakby się można było spodziewać. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"

Składniki: 1 dl = 100 ml2 krążki
bezowe1 dl posiekanych
orzechów laskowych3 dl
śmietany 36%2 łyżeczki
cukru waniliowego100
gorzkiej czekoladykakao do posypaniaSposób przygotowania:Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej (na garnek z wrzątkiem połóż talerz, na nim rozkrusz
czekoladę i poczekaj, aż się roztopi). Następnie rozpuszczoną
czekoladę wylej na papier do pieczenia i cieniutko rozsmaruj. Wstaw do lodówki. Ubij
śmietanę, dodaj
cukier waniliowy i
orzechy, wymieszaj delikatnie łyżką. Połóż połowę kremu na pierwszy krążek
bezowy, przykryj drugim i nałóż cały krem, również na boki. Wyjmij z lodówki
czekoladę, połam ją na duże kawałki i ładnie obłóż tort z każdej strony. Posyp lekko cały tort
kakaem. Smacznego!