Wykonanie
Szybkie i łatwe w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne ciasto z masą kajmakową, przekładane
bananami i
herbatnikami. Prościej już się chyba nieda - przygotowanie masy zajmuje kilkanaście minut, układanie w blaszce drugie tyle i ciasto gotowe. W smaku kremowe,
bananowo - kajmakowe, nie za słodkie. Wspaniale pasuje tu
cytryna która równoważy smak ciasta i
daje ładny kontrast smakowy i wizualny.Doskonałe ciacho "na szybko" - choć oczywiście musi
mieć czas by stężeć w lodówce.Składniki:250 g kajmaku z puszki5 opakowań
herbatników3
banany1 opakowanie
galaretki cytrynowejcytryna500 g
serka mascarpone500 g
śmietany 36 %6 płaskich łyżeczek
żelatyny1/3 szklanki wrzątkuPrzygotowanie:
Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać i odstawić do ostudzenia.
Mascarpone wymieszać z
kajmakiem. Dodać ubitą na sztywno kremówkę. Gdy
żelatyna przestygnie dodac do niej trochę masy, rozmieszać dokładnie i powoli wlewać do całej masy (najlepiej przez sitko) cały czas mieszając.
Żelatyna powinna być w tej samej temperaturze co masa kajmakowa.Przekładamy ciasto:
Banany kroimy w plasterki grubości
herbatników i skrapiamy
sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.W blaszce układamy warstwę
herbatników i kremu. Na kremie układamy ciasno
banany i dociskamy. Na wierzch układamy kolejną warstwę
herbatników i tak do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa kremu. Przed wylaniem
galaretki ciasto powinno trochę stężeć w lodówce.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężec wylewamy na schłodzone ciasto.Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego!



