ßßß Cookit - przepis na Szybki i pyszny bananowiec

Szybki i pyszny bananowiec

nazwa

Wykonanie

Szybkie i łatwe w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne ciasto z masą kajmakową, przekładane bananami i herbatnikami. Prościej już się chyba nieda - przygotowanie masy zajmuje kilkanaście minut, układanie w blaszce drugie tyle i ciasto gotowe. W smaku kremowe, bananowo - kajmakowe, nie za słodkie. Wspaniale pasuje tu cytryna która równoważy smak ciasta i daje ładny kontrast smakowy i wizualny.
Doskonałe ciacho "na szybko" - choć oczywiście musi mieć czas by stężeć w lodówce.
Składniki:
250 g kajmaku z puszki
5 opakowań herbatników
3 banany
1 opakowanie galaretki cytrynowej
cytryna
500 g serka mascarpone
500 g śmietany 36 %
6 płaskich łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać i odstawić do ostudzenia.
Mascarpone wymieszać z kajmakiem. Dodać ubitą na sztywno kremówkę. Gdy żelatyna przestygnie dodac do niej trochę masy, rozmieszać dokładnie i powoli wlewać do całej masy (najlepiej przez sitko) cały czas mieszając. Żelatyna powinna być w tej samej temperaturze co masa kajmakowa.
Przekładamy ciasto:
Banany kroimy w plasterki grubości herbatników i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
W blaszce układamy warstwę herbatników i kremu. Na kremie układamy ciasno banany i dociskamy. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników i tak do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa kremu. Przed wylaniem galaretki ciasto powinno trochę stężeć w lodówce. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężec wylewamy na schłodzone ciasto.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2016/01/szybki-i-pyszny-bananowiec.html