ßßß
A o to przepis na domowy ser MascarponeNa 250g serka potrzeba:500ml śmietany ponad 30%, deserowa, do ubijania, pasteryzowana lub UHT1-2 łyżeczki soku cytrynowego lub kwasek cytrynowyNiektórzy robią go z termometrem, ja jednak robiłam na oko.Śmietanę podrzać w garnku (cały czas mieszając, aby się nie przypaliła) do ok. 85 stopni (czyli przed samym wrzeniem). W tym momencie dodać sok cytrynowy lub kwasek. Podrzewać co jakiś czas (nie gotować), włączać co jakiś czas i mieszać, aż powstaną małe grudki sera ( ja to robiłam dosyć długo ok. 20 minut). Odstawić na dłużej z ognia, wtedy masa zgęstnieje. Po zgęstnieniu, przygotować miskę lub garnek, sitko i cienką ściereczkę lnianą lub kilka warstw gazy. Na garnek położyc sitko, a na sitko ściereczkę a następnie wylać masę serową, aby odciekła serwatka. Po godzinie wstawić do lodówki na całą noc lub 12h. Przełożyć serek do pojemniczka. I tak o to ser mascarpone gotowy!