ßßß


0,5 kg mąki orkiszowej razowej (pod spodem pokazuję jakiej użyłam)1,5 łyżeczki płynnego miodu1 łyżeczka soli1,5 szklanki wody w temp. pokojowej1 łyżka oleju25 gramów drożdży100 gramów ziaren słonecznikado posypania:1,5 garści ziaren słonecznikaTaką dokładnie miałam mąkę:
Mąkę przesiewamy z solą, słonecznikiem, robimy zagłębienie, wkruszamy w nie drożdże, podlewamy 4 - 5 łyżkami wody, dodajemy miód, mieszamy palcami by substancje się połączyły, odstawiamy na kilkanaście minut by drożdże zaczęły "pracować".

Po upływie tego czasu wlewamy olej i stopniowo resztę wody zagniatając elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać je mąką.
Podłużną foremkę o wymiarach 25x10 cm lekko natłuszczamy, posypujemy mąką, wykładamy ciasto, przyklepując dostosowujemy je do foremki. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.
Po upływie tego czasu wierzch chleba smarujemy odrobiną wody w temp. pokojowej, posypujemy słonecznikiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy około 50 minut (upieczony chleb wydaje przy postukiwaniu głuchy odgłos).Studzimy na kratce, smacznego :)