Wykonanie
Jestem w tej grupie, która lubi
masło orzechowe, więc dla mnie takie
ciasteczka to wielki smakołyk. Nie dość, że są z
masłem z orzeszków, to na dodatek nie ma w nich zwykłej
mąki, tylko również
mąka orzechowa. Nie są zbyt słodkie; doskonale kruche, i jeszcze ten chrupiący
słonecznik w środku - mówię Wam, pycha!W główne produkty, które są potrzebne do ich upieczenia zaopatrzycie się w fasklep.pl - serdecznie polecam :)
Składniki na ok. 30-35 sztuk :135 g (1 szklanka)
mąki z orzeszków arachidowych, polecam fasklep.pl200 g. (2 pełne łyżki)
masła orzechowego, polecam fasklep.pl50 g. (0,5 szklanki)
cukru pudru80 g.
ziaren słonecznika1 duże
jajkoPrzygotowanie :Wszystkie składniki przekładam do miski i dłonią zagniatam w jednolite ciasto - potrwa to jakieś 4-5 minut (będzie dość kruche, ale nie należy się tym przejmować). Z gotowego ciasta odrywam porcje wielkości
orzecha włoskiego, robię z nich kulki, lekko je spłaszczam i układam na wyłożonej papierem blasze. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół) na ok. 20 minut.
Ciasteczka powinny być złociste.Przepis autorski.