Wykonanie

Jest to przepyszna zapiekanka w "polskim" klimacie. Zamiast wędzonej
mozzarelli, można użyć
oscypka lub innego podobnego
sera. Ważna jest ta dymna nuta.
Kaszę doprawiłam wędzoną
papryką (ostatnio moją ulubioną!) i suszonym cząbrem. Na koniec wszystko posypałam
koperkiem i
pestkami dyni. Wyszło aromatycznie i treściwie. Polecam!

/2-3 porcje/100g
kaszy orkiszowej2 średnie ugotowane i obrane
buraki180g wędzonej
mozzarelli1 łyżeczka suszonej wędzonej
papryki1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu1 łyżeczka suszonego cząbru1 łyżeczki
soli morskiej3 łyżki pestek dyni1 łyżka
koperkuKaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie wymieszać ją z
papryką wędzoną,
pieprzem, cząbrem i
solą. Przełożyć ją do formy. Następnie ułożyć naprzemiennie plasterki ugotowanego
buraka i
mozzarelli wędzonej. Posypać
koperkiem i
pestkami dyni. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego!