Wykonanie
Bardzo smaczna, łatwa, szybka w wykonaniu
sałatka. Połączenie
śledzi z gotowanymi
pieczarkami i
koperkiem sprawia, że zaraz po skosztowaniu pierwszego kęsa
sałatka staje się naszą pozycją numer jeden wśród sałatek
śledziowych królujących na wigilijno-świątecznym
stole :) Polecam.Składniki- 3
filety śledziowe solone typu
matjas- 30 dkg
pieczarek- 1
cebula-
koperek-
majonez 2 łyżkiWykonaniePłaty
śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka
razy zmieniam
wodę. Oczyszczone
pieczarki wrzucam na wrzącą
wodę i gotuję ok. 15 minut, odcedzam i studzę.Wymoczone
śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w paseczki,
pieczarki i
cebulę kroję w kosteczkę, dodaję do
śledzi wraz z posiekanym
koperkiem. Na koniec dodaję 2 łyżki
majonezu, delikatnie mieszam.
Sałatkę odstawiam do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki sie przegryzą.Smacznego :)