Wykonanie

Bardzo szybki i prosty w wykonaniu przy tym smaczny tatar ze
śledzia. Doskonały nie tylko na Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej najprędzej znika ze stołu :) Polecam.Składniki ( na dwie porcje )- 2 płaty
śledziowe solone typu
matias- 1
ogórek konserwowy- 3
pieczarki marynowane- 1 mała
cebula- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 0,5 łyżeczki
musztardy-
sól,
pieprz ( opcjonalnie )WykonaniePłaty
śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka
razy zmieniam
wodę. Wymoczone i osuszone
śledzie,
ogórka,
pieczarki i
cebulkę kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję łyżkę
oliwy z oliwek i pół łyżeczki
musztardy. Całość bardzo dokładnie mieszam, przekładam do pojemniczków ( u mnie filiżanki ) uklepuję i wkładam na co najmniej dwie godziny do lodówki. Po tym czasie delikatnie wykładam kopczyki z filiżanek na talerzyk i dowolnie ozdabiam.Smacznego.

Zapraszam także na inne smaczne potrawy ze
śledziahttp://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/sledzie-w-pieczarkach-z-koperkiem.html :http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/sledzie-po-parysku-elegancka-i-smaczna.htmlhttp://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/sledzie-z-cebulka-w-sosie-smietanowo.htmlhttp://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/saatka-sledziowa-pyszna-szybka-bez.html