Wykonanie
Ciasteczka świąteczne część pierwsza;)Dla Was na pierwszy ogień idą
ciasteczka w kształcie grzebyków.Wspomnienia mojego dzieciństwa...Ich smak pozostał niezmienny od lat, tylko wykonawca się zmienił:)
Grzebyki
Sk ł adniki:1/2 kg m ą ki15 dag
smalcu15 dag
margaryny4 dag dro ż d ż y1 ł y ż ka
cukru do rozrobienia dro ż d ż y1 szklanka kwa ś nej ś
mietany3 żół tkabia ł kogruby
cukierpowid ł o z r óżąPrzygotowanie:Dro ż d ż e rozrobi ć z
cukrem. M ą k ę usypa ć na stolnicy,
doda ć do niej wszystkie składniki. Wyrobi ć na gładkie ciasto. Wstawi ć na godzin ę do lod ó wki.Na stolnicy rozwałkowa ć ciasto w prostok ą ty, na ś
rodku ka ż dego z nich u ł o ż y ć powidło wymieszane z r óżą . sklei ć i
poci ąć na mniejsze
kawa ł eczki. Na jednej stronie ka ż dego
ciastka trzeba naci ąć
grzebyki.
Ciasteczka maczamy w
białku i grubym cukrze. Pieczemy na z ł oty kolor w 180 stopniach.


