Wykonanie
Składniki(na 1 porcję)- garść
rukoli (ok. 20g),- ½
papryki (ok. 75g),- 3
pomidory daktylowe (ok. 60g),- 3
korniszony (ok. 60g),- 3 łyżki
ciecierzycy konserwowej lub gotowanej (ok. 45g),- łyżka
oliwy z oliwek (ok. 10g),-
zioła prowansalskie.Sposób przygotowania1.
Rukolę układamy na talerzu.2. Kroimy
paprykę w kostkę.3. Przekrawamy
pomidorki i
ogórki na pół.4. Warzywa i odsączoną
ciecierzycę układamy na
rukoli.5. Całość polewamy
oliwą i posypujemy
ziołami.
Sałatka z
ciecierzycą jest bogata w:- likopen (pochodzący z
pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- witaminę C (pochodzącą z
papryki), która również jest antyoksydantem,- błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 270 gEnergia: 200 , 2 kcal
Białko: 5,4 gTłuszcze: 12 , 0 gWęglowodany: 21 , 4 gBłonnik pokarmowy : 2 , 6 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza