Wykonanie
Tradycyjna, wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie!

Tuż przed tegorocznymi Świętami, w sobotę 19 grudnia 2015, uczestniczyłam w warsztatach Wegańska Wigilia organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu.Z racji Świąt chciałam podzielić się szerzej przepisem na jedną z potraw, jaką wtedy przyrządzaliśmy. Niewątpliwie króluje ona na dzisiejszych, wigilijnych stołach. Chodzi mi o kutię – ale tutaj w wersji kompletnie wegańskiej oraz bez dodatku
cukru i bez glutenu . Taki swoisty „rodzynek” wigilijnego stołu, w zdrowym i dietetycznym wydaniu.

Składniki na 1 małą miskę:2 szkl. ugotowanej
kaszy jaglanej1 szklanka
maku – suszony, nie gotowany3-4 łyżki
syropu z agawy – zaopatruję się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością2-3 łyżki
soku z cytryny – dla przełamania słodkiego smakuulubione
bakalie – u mnie
żurawina,
rodzynki,
suszona śliwkaUgotowaną
kaszę jaglaną wymieszać z resztą składników. Masę spróbować i ewentualnie dodać więcej
syropu z agawy i/lub
soku z cytryny.Najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki dobrze się „przegryzły”, a suszony
mak odpowiednio rozmiękł.Korzystając z okazji, chciałam złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia świąteczne !Świeci gwiazda na niebie,srebrna i staroświecka,Świeci wigilijnie, każdy ją zna od dzieckaChwyć w garść jej promienie,trzymaj je z całej siły.I teraz w tym rzecz cała,by się życzenia spełniły!Aromatycznego barszczyku, smacznego kulebiaka,pysznego
karpia, apetycznego
śledzika,wyśmienitego sernika i wspaniałego makowca!Najlepszego Wszystkim!

