Wykonanie
Pyszne, błyskawiczne, nie wymagające wyrastania (rośnie od razu) i zawsze wychodzące ciasto. Przepis, który mam w swoich zasobach już od dawna, jednak nigdy nie przygotowywałam tego ciacha na krupczatce (choć taki przepis właśnie dostałam). Kiedyś z braku krupczatki piekłam je na
mące tortowej, później zamieniłam
tortową na orkiszową i tak już zostało. Ostatnio miałam okazję skosztować to ciacho w wersji oryginalnej, z cudownie chrupiącą,
maślaną kruszonką. Krupczatka zachowuje się zupełnie inaczej niż
mąka tortowa, a już tym bardziej orkiszowa. Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej,
maślanej kruszonki warto sięgnąć po ten przepis w wersji na krupczatce. Samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach.Ja piekłam swoje ciasto w dość dużej blaszce, o wym.37,5x 24,5cm, wolimy ciasta niższe, ale można oczywiście wykorzystać mniejszą blaszkę, wówczas ciacho będzie wyższe. Najlepsze jeszcze letnie, ale na drugi dzień również bardzo smaczne, to dzięki
oliwie... ;-)Składniki ciasta:- 500g
mąki krupczatki- 62g
masła- 3
żółtka- szczypta
soli- 250ml
mleka- 1/4 szklanki*
oleju- 50g świeżych
drożdży- 1/4 szklanki*
cukru trzcinowego lub zwykłego+dowolne
owoce (u mnie 2 duże
jabłka)*szklanka 250mlSkładniki kruszonki:- 220g
mąki krupczatki- 125 zimnego
masła, pokrojonego na mniejsze kawałki- ok.1/3 -1/2 szklanki
cukru trzcinowego (u mnie gruby)Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie.Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta.W misie miksera utrzeć
żółtka razem z
cukrem trzcinowym, szczyptą
soli i rozkruszonymi
drożdżami na puszystą, gładką masę.W rondelku umieścić
masło, dodać 1/2 szklanki
mleka i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wlać resztę
mleka i
olej.Do utartych
żółtek wsypujemy
mąkę, delikatnie mieszamy, zalewamy bardzo ciepłą masą z
masła,
oleju i
mleka i mieszamy do połączenia składników.Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równo na całej powierzchni. Układamy obrane, pokrojone w plasterki
jabłka lub inne
owoce. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja posypałam jeszcze dodatkowo
płatkami migdałów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy na termoobiegu ok.35 minut lub 30 minut w temp.180*C na programie góra-dół.
Smacznego ;-)