Wykonanie
Dziś proponuję coś niezwykle apetycznego. Pyszne, bardzo kruche i smakowite
krakersy na bazie zdrowej
mąki pełnoziarnistej i roślinnego smalczyku "Smakowita Pajda" . To właśnie dzięki temu tłuszczowi wytrawne
ciasteczka z delikatną nutą
sezamu są mega kruche i chrupiące- wręcz rozpływają się w ustach. Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, jak znakomicie nadaje się nie tylko do kanapek, czy jako okrasa do potraw, ale też jako dodatek do słonych wypieków. Dzięki wzbogaceniu tego smalczyku
ziołami ogrodowymi nasze
ciasteczka przenoszą się na zupełnie nowy poziom. Szczerze polecam. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Trzymajcie kciuki :) .Składniki :· 300 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 120g (opakowanie) smalczyku roślinnego z
ziołami ogrodowymi "Smakowita pajda"· 8 łyżek zimnej
wody· 1 łyżka ziaren czarnego
sezamu· 1 łyżka
miodu spadziowego· 1 łyżeczka
soliNa koktajlowe szaszłyki:· opakowanie
pomidorków koktajlowych· 50 g czarnego
sezamu uprażonego na suchej patelni· 50 g roztopionego smalczyku roślinnego z
ziołami ogrodowymi "Smakowita pajda"
Mąkę łączymy z
solą i
sezamem. Dodajemy smalczyk roślinny - musi być dobrze schłodzony. Całość siekamy nożem. Robimy dołeczek, dodajemy do niego
wodę i
miód. Zarabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. Dzielimy na połowę. Każdą część ciasta wałkujemy jak najcieniej. Wykrawamy
krakersy- ja wybrałam foremki w kształcie różnych zwierzątek (dla dzieciaków będzie to dodatkowa frajda).Każde
ciasteczko delikatnie nakłuwamy widelcem, uważając by nie zrobić dziurek na wylot.
Ciasteczka układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy ok. 15 minut w temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy same lub z koktajlowymi szaszłykami. Idealne są również jako dodatek do zupy.
Pomidorki delikatnie nacinamy z obu stron, zalewamy wrzącą
wodą. Kiedy skórka zacznie pękać
pomidorki wyławiamy i przekładamy do lodowatej
wody. Obieramy ze skórki. Każdy pomidorek maczamy w roztopionym na wolnym ogniu smalczyku roślinnym, a następnie w uprażonych ziarnach czarnego
sezamu. Nakłuwamy na patyczki. Doskonała karnawałowa przekąska gotowa.