ßßß
Oczekiwanie na święta umilam sobie takimi małymi codziennymi przyjemnościami. Aż chce się wstawać, kiedy w perspektywie czeka nas takie śniadanie! Do tej owsianki wrócę na pewno nie raz, a może zagości u mnie na wigilijne śniadanko?Składniki na 2 porcje:-1 szklanka płatków owsianych górskich-3 czubate łyżki wiórków kokosowych-0,5 litra mleka-2 łyżeczki miodu-100g świeżej żurawiny-3 łyżki brązowego cukru-30ml wodyDo garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut tak, aby zmniejszyła się ilość wody. Wrzucamy żurawinę i gotujemy około 2-3 minut od czasu do czasu mieszając. W oddzielnym garnku płatki mieszamy z wiórkami, zalewamy mlekiem i gotujemy do wchłonięcia mleka (można dodać go nieco więcej, jeśli owsianka ma być rzadka). Pod koniec gotowania dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy gorącą żurawinę.
Smacznego!