ßßß Cookit - przepis na Waniliowa jaglanka z bananem i marakują

Waniliowa jaglanka z bananem i marakują

nazwa

Wykonanie

Delikatna, waniliowa jaglanka świetnie komponuje się z kwaśną, wyrazistą marakują i bananem.
Danie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek a także jako danie dla dzieci.
SKŁADNIKI:
(na 3 porcje)
1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
500 ml mleka
1-2 łyżeczki cukru
½ laski wanilii
łyżeczka masła
banan
1-2 marakuje
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna.
Wsypać do garnka, dodać mleko, cukier, masło, miąższ z połowy laski wanilii i samą laskę. Mleko zagotować, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości.
Kaszę przełożyć do miseczek. Serwować z plasterkami banana i pulpą z marakui.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/waniliowa-jaglanka-z-bananem-i-marakuja.html