ßßß Cookit - przepis na Placki na zsiadłym mleku

Placki na zsiadłym mleku

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na nieco zmodyfikowane placki na zsiadłym mleku, które w moim domu przygotowuje się z mąki pszennej, mleka, cukru i sody. Ja oczywiście wymieniłam mąki na pełnoziarnistą pszenną i jaglaną. Placuszki wyszły puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbowanie tego przepisu, jeśli tylko masz w lodówce zsiadłe mleko.
Placuszki smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, więc nawet jeśli zostanie wam kilka sztuk, możecie zjeść je później.;)
Swoje placuszki zjadłam polane zmiksowanymi truskawkami i serem białym, popijając koktajlem, również z truskawek
Składniki na około 15 sztuk:
125g mąki jaglanej
250g mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać 125g pełnoziarnistej i 125g mąki pszennej typ 500)
250g zsiadłego mleka
3-4 łyżeczki cukru
soda oczyszczona
Wszystkie składniki, na stolnicy lub w misce, zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto powinno wyjść miękkie i lekko klejące.
Stolnicę delikatnie obsypujemy mąką i dość grubo wałkujemy ciasto. Wycinamy kółka lub inne kształty.
Placuszki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, z obu stron po około 2-3 minutki.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować placuszki na zsiadłym mleku, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka jaglana ma właściwości odkwaszające organizm, ponadto nie zawiera glutenu i jest niskokaloryczna, a także rozgrzewa nas od środka,
zsiadłe mleko ochrania nas przed wzdęciami, zaparciami czy zapaleniem żołądka, ponadto powinny pić je osoby, które zażywają antybiotyki.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/placki-na-zsiadym-mleku.html