Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na nieco zmodyfikowane placki na
zsiadłym mleku, które w moim domu przygotowuje się z
mąki pszennej,
mleka,
cukru i
sody. Ja oczywiście wymieniłam
mąki na pełnoziarnistą pszenną i jaglaną. Placuszki wyszły puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbowanie tego przepisu, jeśli tylko masz w lodówce
zsiadłe mleko.Placuszki smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, więc nawet jeśli zostanie wam kilka sztuk, możecie zjeść je później.;)Swoje placuszki zjadłam polane zmiksowanymi
truskawkami i
serem białym, popijając koktajlem, również z
truskawekSkładniki na około 15 sztuk:125g
mąki jaglanej250g
mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać 125g pełnoziarnistej i 125g
mąki pszennej typ 500)250g
zsiadłego mleka3-4 łyżeczki
cukrusoda oczyszczonaWszystkie składniki, na stolnicy lub w misce, zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto powinno wyjść miękkie i lekko klejące.Stolnicę delikatnie obsypujemy
mąką i dość grubo wałkujemy ciasto. Wycinamy kółka lub inne kształty.Placuszki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, z obu stron po około 2-3 minutki.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować placuszki na
zsiadłym mleku, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka jaglana ma właściwości odkwaszające organizm, ponadto nie zawiera glutenu i jest niskokaloryczna, a także rozgrzewa nas od środka,
zsiadłe mleko ochrania nas przed wzdęciami, zaparciami czy zapaleniem żołądka, ponadto powinny pić je osoby, które zażywają antybiotyki.