ßßß



Składniki:100 g wędzonego łososia½ szklarniowego ogórka1 dojrzałe awokado½ cebuli czerwonej1 łyżka oleju lnianegoSos sojowy do smakuPęczek koperkuSok z limonki do smakuSól morska do smakuPieprz czarny świeżo mielony do smakuSposób wykonania:Rozdrobnionego łososia, mieszamy w miseczce razem z pokrojonym koperkiem, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą do smaku, dodajemy łyżeczkę oleju lnianego, mieszamy, wkładamy na 10 minut do lodówki.Z awokado wyjmujemy pestkę, łyżeczką wydrążamy miąższ, skrapiamy sokiem z limonki aby nie ściemniało, rozgniatamy na papkę widelcem, doprawiamy solą do smaku.Ogórka obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru sosu, mieszamy z pokrojoną drobniutko cebulą czerwoną, doprawiamy do smaku łyżeczką oleju lnianego oraz szczypta soli i pieprzu.Małą miseczkę wykładamy folią spożywczą na samo dno układamy warstwę z łososiem następnie warstwę z ogórkiem i na samym wierzchu smarujemy pastą z awokado.Chłodzimy w lodówce i wykładamy przed podaniem na talerzyk, dekorujemy dowolnie.Smacznego!