ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Jako, że bardzo lubię pierogi z jabłkami, nie mogło zabraknąć ich na moim blogu. W dzisiejszej wersji przygotowałam je z dodatkiem cynamonu, a ciasto zrobiłam z mąką ryżową. Ma ono przez nią nieco inna strukturę. Jest troszkę bardziej podatne na rozrywanie, ale nie sprawia problemów podczas lepienia.
Składniki na 40 sztuk:
3/4 szklanki mąki ryżowej
3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki ciepłego mleka
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
2 jabłka
łyżeczka cynamonu
brązowy cukier
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dosypujemy do nich cynamon i dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, cukier i mleko. Zagniatamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy je dość cienko, na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka. Lepimy pierogi- na kawałek ciasta wsypujemy brązowy cukier (ilość według uznania, u mnie 1/4-1/3 łyżeczki), nakładamy starte jabłka i sklejamy.
Pierogi gotujemy przez około 2 minuty, od momentu wypłynięcia.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/12/pierogi-z-jabkami.html