Wykonanie

Rewelacyjny smak. Choć nie przepadam za
sałatkami śledziowymi, ta zaskoczyła mnie. Przepis pochodzi z tego blogaporcja dla 4 osób:4 podwójne
filety śledziowe solone2 plastry
melona ( 0,5 cm)1
ogórek długi,tzw. szklarniowy (około 15cm)pęczek
koperku2 łyżki
soku z cytryny2łyżki
octu jabłkowego2 łyżki
wódki2 łyżki
oliwypieprz do smaku
Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin aby pozbyć się nadmiaru
soli. Następnie wyjmujemy, obsuszamy i kroimy w drobną kostkę. Obieramy
ogórka i
melona, usuwamy z niego pestki i kroimy oba warzywa w kostkę tej samej wielkości co kostka śledziowa.Przygotowujemy marynatę: mieszamy
wódkę ,
oliwę i
sok z cytryny.
Śledzie mieszamy z
ogórkiem ,
melonem i posiekanym
koperkiem- całość zalewamy marynatą i doprawiamy
pieprzem.Tatara odstawiamy do lodówki na przynajmniej 15 minut. Ja odstawiałam na 24h- był rewelacyjny.Można spożywać do 7 dni.