ßßß
SKŁADNIKICiasto:1 kg ugotowanych ziemniaków25 dag mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 jajka1 płaska łyżeczka soliFarsz:50 dag twarogu półtłustegocukier puder do smakuewentualnie troszkę śmietanki jeśli twaróg jest za suchy1. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto.2. Twaróg również przepuścić przez maszynkę lub rozgnieść widelcem. Dodać cukier puder i ewentualnie troszkę śmietanki. Dokładnie wymieszać.3. Dużą deseczkę podsypać lekko mąką. Uformować knedelki: ja odrywam ręką po kawałeczku ciasta, rozpłaszczaw w dłoniach, na środek kładę 1-2 łyżeczki twarogu, zlepiam w kulkę i nastepnie spłaszczam ją i kciukiem robię wgłębienie. Można też rozwałkować ciasto i szerszą szklanką lub innym naczyniem wycinać kółka, nakładać na nie twaróg i sklejać. Gotowe knedelki ułożyć na deseczce z mąką.4. Knedelki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.Podawać np. z uprażoną na patelni bułką tarta i masełkiem.