ßßß
Sałatka z pieczarek w moim domu jest bardzo lubiana, a przygotowuje się ją można powiedzieć w między czasie. Gotuję pieczarki i jajka wcześniej, daję im wystygnąć, a sama zajmuję się innymi rzeczami.Krojenie produktów zajmuje nieco czasu, ale jeśli mamy w domu wolne ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie.Taka sałatka jest smaczna sama w sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego.
Składniki:60 dag pieczarek1 duży por4 średnie ogórki kiszone4 jajka2 - 3 łyżki majonezusólpieprz1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek)Przygotowanie:Pieczarki jeśli są małe to tylko umyć, większe przed umyciem oczyścić z pierścieni pod kapeluszem. Włożyć do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, dodać sok z cytryny (zachowają jasny kolor) i gotować 20 minut. Odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu pokroić na cienkie półplasterki.Jajka włożyć do zimnej wody i dodać szczyptę soli, to jajka wtedy nie popękają podczas gotowania. Ugotować jajka na twardo, gotować 9 - 10 minut od momentu zagotowania się. Po ugotowaniu jajka włożyć do zimnej wody i wystudzić.Białą część pora umyć, przeciąć wzdłuż na pół i drobno pokroić. Pokrojonego pora posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 10 minut.Ogórki obrać i pokroić na cienkie półplasterki.Jajka obrać i drobno pokroić w kostkę.Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez (ilość według upodobań), pieprz i sól do smaku.