Wykonanie
Ten piernik jest idealny dla tych wszystkich, którzy przed świętami nie mają kompletnie na nic czasu, ale również dla tych wszystkich, którzy uparcie powtarzają : ,,ja nie umiem piec ciast,piernik nawet nie wiem jak się za to zabrać'', koniecznie
dajcie im ten przepis, ponieważ jest to najprostszy przepis na piernik jaki istnieje, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać (łyżką !) i przelać na blaszkę, nie trzeba przesiewać
mąki, oddzielać
jajek, topić
masła nic nawet powidła kładzie się do środka razem z wszystkimi składnikami, dzięki temu, że jest taki prosty w wykonaniu, można poprosić o pomoc najmłodszych, to dopiero radość samemu upiec piernik :) Jedyna trudność to pieczenie, pamiętajcie, żeby sprawdzać patykiem czy piernik dopiekł się w środku (kiedyś za szybko go wyjęłam i niestety opadł, ale wrzuciłam go z powrotem do piekarnika i wyszedł idealny)Chciałbym złożyć Wam wszystkim najserdeczniejsze świąteczne życzenia, żeby święta były smaczne, rodzinne i najwspanialsze na świecie :):)
Składniki :3 szkl.
mąki pszennej2 szkl.
maślanki3/4 szkl.
cukru1/2 szkl.
oleju2 łyżki
powideł śliwkowych2 łyżki czubate
kakao3 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
sodyPrzygotowanie :Wszystko umieścić w misce, wymieszać łyżką, przelać na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 45-60 minut w temperaturze 175 stopni, przed wyjęciem sprawdzamy wbijając patyczek w środek piernika czy jest suchy. Po wystygnięciu można polać polewą (ja rozpuściłam
czekoladę i polałam nią piernik)Przepis pochodzi z blogu taste& bake i jest dostępny tutaj