Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pizzę z
salami,
pieczarkami, pysznym
sosem pomidorowym i
mozzarellą.Domowa pizza - wiadomo - najlepsza :)
Składniki ciasta na pizzę:500 ml
mąki (2 szklanki )1 torebka
suszonych drożdży1/2 małej łyżeczki
soli2 łyżki
oliwyokoło 3/4 szklanki ciepłej
wodypłaska mała łyżeczka
oliwy do wysmarowania blaszkiSkładniki farszu:
sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ150 g krojonego lub tartego
sera mozzarella10 plasterków
salami100 g
pieczarek1
cebula czerwonałyżeczka
oreganoPrzygotowanie pizzy:
Sos pomidorowy do pizzy robimy według podanego przepisu. Zajmie nam to godzinę. Ciasto na pizzę i składniki farszu przygotowujemy, gdy
sos pomidorowy się gotuje.Aby zrobić ciasto, do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
drożdże i całość dokładnie mieszamy. Dolewamy
oliwę oraz
wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu uzyskania sprężystej, gładkiej konsystencji. Ciasto na pizzę lubi być długo wyrabiane (chociaż 5 minut). Jest wtedy lepsze.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki,
cebulę w piórka.Blaszkę do pizzy smarujemy lekko
oliwą.Z wyrośniętego ciasta formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając ciasto bezpośrednio na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę.Na cieście rozprowadzamy
sos pomidorowy. Na nim rozkładamy kolejno:
ser,
salami,
cebulę,
pieczarki. Na koniec pizzę posypujemy
oregano.Pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 14 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu.Po wyjęciu z piekarnika pizzę podajemy :)Smacznego :)Zachęcam do zapoznania się z innymi propozycjami pizzy na moim blogu - pizza .