Wykonanie
Całkiem niedawno w mojej kuchni pojawiła się stolnica... w końcu.Na pierwszy rzut poszły wegańskie pierogi z
tofu wędzonym POLSOJA, które z pewnością zasmakują nie tylko smakoszom kuchni wegańskiej.Składniki:Ciasto:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklankiCiepła
woda- 0,5-1 szklanki
Mąka- na podsypanie 50gFarsz:
Tofu wędzone POLSOJA- 200g
Szpinak mrożony- 250g
Sok z cytryny- 2 łyżki
Przyprawa ziołowaPieprzPrzepis:Farsz:
Szpinak smażymy na patelni, aż do odparowania
wody.
Tofu kruszymy i skraplamy
cytryną- odstawiamy na jakiś czas na bok. Następnie łączymy ze
szpinakiem i doprawiamy do smaku.Ciasto: Na stolnicę wysypujemy
mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy
wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy około łyżeczki farszu i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.100g pierogów dostarcza około:B-8 g T-3 , 2 g W-2 , 15 g E- 134 kcal WW-2