Wykonanie
W końcu przyszedł czas na przetworzenie
gruszek. I oto jeden z moich ulubionych
owoców w formie
dżemu z 2 moimi ulubionymi przyprawami. Smakuje genialnie, nie mogłam się powstrzymać żeby nie podjadać co chwila. Słodziutkie, aromatyczne. Gorąco polecam !!! Przepis pochodzi z bloga Bea w kuchni .

Składniki : ( z poniższej ilości wychodzą 2 niewielkie słoiczki )1 kg
gruszek ( obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych )180 g
cukru ( myślę, ze ta ilość jest wystarczająca )1
laska wanilii2-3 kapsułki
kardamonu lub 1 płaska łyżeczka mielonego ( u mnie mielony )sok z 1/2
cytrynyLaskę wanilii przecinamy na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka, dodajemy do
cukru wraz z przekrojoną laską. Dosypujemy
kardamon ( jeśli używacie kapsułek należy je wcześniej rozgnieść w moździerzu ), mieszamy.
Gruszki kroimy w małą kostkę, zalewamy
sokiem z cytryny, zasypujemy
cukrem z przyprawami,
laskę wanilii wciskamy w
gruszki. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc.Drugiego dnia
gruszki zagotowujemy, zmniejszamy ogień i smażymy do konsystencji jaka nam odpowiada. Uwaga mieszamy, żeby się nie przypaliło. Ja dodatkowo pomogłam sobie rozdrabniając je blenderem jak zmiękły. Gotowy
dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Dodatkowo pasteryzowałam 10 minut.* Bea również proponuje smażenie od razu
owoców jeśli ktoś nie ma czasu odstawić ich na noc. Wtedy dodajemy do wyżej wymienionych składników 50 ml
wody, którą zalewamy
gruszki, dokładamy resztę składników i smażymy.* Jeśli zaś smażymy na drugi dzień i
owoce puściły zbyt mało
soków można dolać niewielką ilość
wody* Ważne też żeby
gruszki były dość twarde. Miękkie mogą spowodować psucie się
przetworów.Smacznego :)