ßßß Cookit - przepis na Kujawski krem makowy

Kujawski krem makowy

nazwa

Wykonanie

Lekkim, piegowatym deserem kończymy naszą tegoroczną podróż po znanych i nieznanych smakach Polski. Plan minimum został wykonany, ale lista przepisów do wypróbowania za rok, jest już praktycznie kompletna. ;)
Tymczasem przed nami kolejne tygodnie bez jednego wolnego dnia, oby minęły jak najszybciej... Do zobaczenia! :)
źródło przepisu: ' Kuchnia polska, Potrawy regionalne ', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki
(składniki na 8-10 porcji)
3 szklanki świeżej kremówki
3 surowe białka
2 szklanki maku
2 szklanki wody
szklanka mleka
200 g cukru pudru
1/2 laski wanilii
20 g żelatyny
2 łyżki płatków migdałowych
Zagotować 1 1/2 szklanki wody wymieszanej z mlekiem, lekko przestudzić i zalać umyty i osączony mak. Zostawić na 1-2 godziny, aby napęczniał, następnie osączyć ns sicie. Utrzeć w makutrze z cukrem pudrem i posiekaną wanilią. Śmietanę mocno ubić, dodać utarty mak i dokładnie ukręcić lub zmiksować, aby nie było grudek. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie (1/2 szklanki), wymieszać i lekko schłodzić. Powoli wlać do masy makowej, cały czas mieszając. Gęstniejący krem rozlać do pucharków, wstawić do lodówki, aby zastygł. Przed podaniem posypać płatkami migdałów.
Smacznego!
***
Krem makowy to moja ostatnia tegoroczna propozycja w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl .
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/11/Kujawski-krem-makowy.html