Wykonanie
Lekkim, piegowatym deserem kończymy naszą tegoroczną podróż po znanych i nieznanych smakach Polski.
Plan minimum został wykonany, ale lista przepisów do wypróbowania za rok, jest już praktycznie kompletna. ;)Tymczasem przed nami kolejne tygodnie bez jednego wolnego dnia, oby minęły jak najszybciej... Do zobaczenia! :)
źródło przepisu: ' Kuchnia polska, Potrawy regionalne ',
Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki(składniki na 8-10 porcji)3 szklanki świeżej kremówki3
surowe białka2 szklanki
maku2 szklanki
wodyszklanka
mleka200 g
cukru pudru1/2
laski wanilii20 g
żelatyny2 łyżki
płatków migdałowychZagotować 1 1/2 szklanki
wody wymieszanej z
mlekiem, lekko przestudzić i zalać umyty i osączony
mak. Zostawić na 1-2 godziny, aby napęczniał, następnie osączyć ns sicie. Utrzeć w makutrze z
cukrem pudrem i posiekaną
wanilią.
Śmietanę mocno ubić, dodać utarty
mak i dokładnie ukręcić lub zmiksować, aby nie było grudek. Ubić na sztywno pianę z
białek, dodać do
białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie (1/2 szklanki), wymieszać i lekko schłodzić. Powoli wlać do masy makowej, cały czas mieszając. Gęstniejący krem rozlać do pucharków, wstawić do lodówki, aby zastygł. Przed podaniem posypać
płatkami migdałów.Smacznego!
***Krem makowy to moja ostatnia tegoroczna propozycja w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl .