Wykonanie






Dzisiejszy sernik to najlepszy i najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek
jadłam i robiłam.Jego największe plusy to smak – nie jest słodki, tylko po prostu fajny
serowy, druga sprawa to łatwość i szybkość wykonania – każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał .Przepis jest w mojej rodzinie od lat, przekazywany z pokolenia na pokolenie, z rąk do rąk…Wypróbowany przez znajomych, koleżanki w pracy, testowało go ogromne
grono i każdy przekazuje go dalej…Zachęcam i Was do upieczenia we własnych domachGrzechem byłoby nie wypróbowanie tego cuda.Blaszka w której piekłam miała wymiary 29x24cm.Składniki na sernik:1 kg
białego sera z wiaderka2 budynie
wanilioweszklanka
cukru pudruherbatniki8
jajekPrzygotowanie sernika:
Żółtka oddzielamy od
białek i miksujemy z
cukrem pudrem na białą, puszystą masę.Stopniowo do utartych
żółtek dodajemy budynie, ciągle miksując, a następnie po łyżce
sera, nadal miksując.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy całość, najlepiej drewnianą łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy
herbatniki ( mi weszło 15 sztuk ) i wylewamy na nie masę
serową. Wygładzamy łyżką, sernik wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po włożeniu ciasta, zwiększamy temperaturę pieczenia do 180 stopni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!Sernik pieczemy 50 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.Kategorie: