ßßß Cookit - przepis na Sernik

Sernik

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy sernik to najlepszy i najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i robiłam.
Jego największe plusy to smak – nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy, druga sprawa to łatwość i szybkość wykonania – każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał .
Przepis jest w mojej rodzinie od lat, przekazywany z pokolenia na pokolenie, z rąk do rąk…
Wypróbowany przez znajomych, koleżanki w pracy, testowało go ogromne grono i każdy przekazuje go dalej…
Zachęcam i Was do upieczenia we własnych domach
Grzechem byłoby nie wypróbowanie tego cuda.
Blaszka w której piekłam miała wymiary 29x24cm.
Składniki na sernik:
1 kg białego sera z wiaderka
2 budynie waniliowe
szklanka cukru pudru
herbatniki
8 jajek
Przygotowanie sernika:
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
Stopniowo do utartych żółtek dodajemy budynie, ciągle miksując, a następnie po łyżce sera, nadal miksując.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy całość, najlepiej drewnianą łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki ( mi weszło 15 sztuk ) i wylewamy na nie masę serową. Wygładzamy łyżką, sernik wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po włożeniu ciasta, zwiększamy temperaturę pieczenia do 180 stopni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!
Sernik pieczemy 50 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/sernik