Wykonanie
« Powrót  LEMONIADADodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cytryna 6 sztuk
cukier 24 dekagramówCiężkie
czerwone wino w butelce 1 sztukBiałe
wytrawne wino w butelce 1 sztukWykonanie:
Cytryny umyj i wytrzyj. Obierz trzy
cytryny tak, aby nie uszkodzić białej warstwy. Kawałki obranej skórki powinny
mieć długość ok. 5cm i szer. 1cm. Z obranych
cytryn wyciśnij sok i dodaj do niego sok z jednej nieobranej
cytryny. Dwie nieobrane
cytryny wraz ze skórką (można dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wytrzeć)pokrój na plastry o grubości ok. 0,5cm. W szklanym dzbanku wymieszaj: skórkę, sok i plastry
cytryny z
cukrem. Wlewać mieszając długą łyżką czerwone i
białe wino. Odstawić do lodówki na kilka godzin - w międzyczasie przemieszać. Przed podaniem jeszcze raz zamieszać i sprawdzić, czy
napój jest dostatecznie słodki (jeżeli nie - dodać
cukru i wymieszać). Najlepiej podawać w wysokich szklankach jak na lemoniadę przystało z dodatkiem kostek
lodu.Autor: amr5Zobacz inne przepisy użykownika!PonczDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: