ßßß Cookit - przepis na LEMONIADA

LEMONIADA

Wykonanie

« Powrót  
LEMONIADA
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cytryna 6 sztuk
cukier 24 dekagramów
Ciężkie czerwone wino w butelce 1 sztuk
Białe wytrawne wino w butelce 1 sztuk
Wykonanie:
Cytryny umyj i wytrzyj. Obierz trzy cytryny tak, aby nie uszkodzić białej warstwy. Kawałki obranej skórki powinny mieć długość ok. 5cm i szer. 1cm. Z obranych cytryn wyciśnij sok i dodaj do niego sok z jednej nieobranej cytryny. Dwie nieobrane cytryny wraz ze skórką (można dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wytrzeć)pokrój na plastry o grubości ok. 0,5cm. W szklanym dzbanku wymieszaj: skórkę, sok i plastry cytryny z cukrem. Wlewać mieszając długą łyżką czerwone i białe wino. Odstawić do lodówki na kilka godzin - w międzyczasie przemieszać. Przed podaniem jeszcze raz zamieszać i sprawdzić, czy napój jest dostatecznie słodki (jeżeli nie - dodać cukru i wymieszać). Najlepiej podawać w wysokich szklankach jak na lemoniadę przystało z dodatkiem kostek lodu.
Autor: amr5
Zobacz inne przepisy użykownika!
Poncz
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/13055/LEMONIADA