Składniki4 porcje450 g gotowej masy makowej (1/2 puszki)3/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej pęczak1 szklanka wodyszczypta soli70 g płatków migdałów70 g orzechów pecan lub włoskich5 łyżek śmietanki kremówki 30%PrzygotowanieMasę makową wyłożyć do większej miski. Do garnka wsypać kaszę pęczak, wlać wodę, posolić i zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 25 minut pod pokrywą, następnie garnek otworzyć i mieszając co chwila gotować kaszę przez 5 minut odparowując resztę wody. Wyłożyć na talerz i ostudzić.Na patelni lekko zrumienić płatki migdałów i posiekane orzechy (trochę zostawić do dekoracji). Dodać do masy makowej razem z ostudzoną kaszą, wlać śmietankę kremówkę i wszystko wymieszać.Wyłożyć do salaterki i udekorować odłożonymi migdałami i orzechami. Włożyć do lodówki jeśli kutia nie będzie w najbliższym czasie podawana.