ßßß Cookit - przepis na KASZA JĘCZMIENNA NA SYPKO (jak gotować)

KASZA JĘCZMIENNA NA SYPKO (jak gotować)

nazwa

Wykonanie

Jeżeli opanujemy umiejętność gotowania kaszy jęczmiennej, może ona stać się naszą ulubioną potrawą, zdrową, delikatną i jednocześnie sycącą.
Kaszę jęczmienną na sypko można spożywać na wiele smakowitych sposobów: jako dodatek do zup, a przede wszystkim do drugich dań, potraw mięsnych, jarskich. Świetnie smakuje z sosami mięsnymi i grzybowymi. Jest znakomita do zsiadłego mleka, kefiru czy jogurtu. Odgrzana następnego dnia na maśle czy odparowana na wodzie i okraszona świeżo stopioną słoninką smakuje jeszcze wyborniej. Sprawdza się również w zapiekankach czy farszach.
Kasza jęczmienna gotowana z dodatkiem masła nie przywiera do dna, a każde jej ziarenko jest oddzielnie.
Składniki :
500 ml kaszy jęczmiennej grubej
4 szklanki wody
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżeczka cukru
ok. 80g masła
Wykonanie :
Kaszę dokładnie płuczemy, wylewamy na sitko. W garnku najlepiej z grubym dnem, o pojemności większej co najmniej o 1/3 od jego zawartości, gotujemy wodę z dodatkiem soli, cukru i masła. Dajemy kaszę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień (ogrzewanie) i dalej gotujemy na jak najmniejszym ogniu pod szczelną pokrywką ok. 90 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, okręcamy w gruby koc i odstawiamy na ok. 3 godziny. Po tym czasie kasza jest gotowa do spożycia.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/05/KASZA-JECZMIENNA-NA-SYPKO-jak-gotowac.html