Wykonanie
Jeżeli opanujemy umiejętność gotowania
kaszy jęczmiennej, może ona stać się naszą ulubioną potrawą, zdrową, delikatną i jednocześnie sycącą.
Kaszę jęczmienną na sypko można spożywać na wiele smakowitych sposobów: jako dodatek do zup, a przede wszystkim do drugich dań, potraw
mięsnych, jarskich. Świetnie smakuje z sosami
mięsnymi i grzybowymi. Jest znakomita do
zsiadłego mleka,
kefiru czy
jogurtu. Odgrzana następnego dnia na
maśle czy odparowana na wodzie i okraszona świeżo stopioną
słoninką smakuje jeszcze wyborniej. Sprawdza się również w zapiekankach czy farszach.
Kasza jęczmienna gotowana z dodatkiem
masła nie przywiera do dna, a każde jej ziarenko jest oddzielnie.

Składniki :500 ml
kaszy jęczmiennej grubej4 szklanki
wody1 płaska łyżka
soli1 płaska łyżeczka
cukruok. 80g
masłaWykonanie :
Kaszę dokładnie płuczemy, wylewamy na sitko. W garnku najlepiej z grubym dnem, o pojemności większej co najmniej o 1/3 od jego zawartości, gotujemy
wodę z dodatkiem
soli,
cukru i
masła. Dajemy
kaszę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień (ogrzewanie) i dalej gotujemy na jak najmniejszym ogniu pod szczelną pokrywką ok. 90 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, okręcamy w gruby koc i odstawiamy na ok. 3 godziny. Po tym czasie
kasza jest gotowa do spożycia.


