ßßß Cookit - przepis na Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno

Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zapraszam na lekki, piankowy sernik truskawkowy ! Doskonały dla osób dbających o linię ;-) Jest bardzo prosty, zawiera mało składników. Zawsze się udaje i pysznie smakuje :-)
Składniki:
2 kubki serka waniliowego Danio 400 g
3 galaretki o smaku truskawkowym
2 łyżeczki żelatyny
kilka dorodnych truskawek pokrojonych w plasterki
opcjonalnie: pokruszone herbatniki
Wykonanie:
Serki Danio trzymamy w lodówce. Przygotowujemy 2 miski, w których będziemy rozpuszczać galaretki. 2 galaretki z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny zalewamy 750 ml wrzącej wody. 1 galaretkę z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny zalewamy 400 ml wrzącej wody. Galaretki dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Następnie odstawiamy je, aby się schłodziły. Gdy zaczną delikatnie tężeć (jest ważne, aby całkiem się nie ścięły ! ), do dużej miski przekładamy serki i miksujemy je przez 2-3 minuty, po czym nie przestając miksować dodajemy po łyżce galaretki, z miski gdzie były wsypane 2 galaretki. Dzięki miksowaniu utworzy się nam delikatna pianka.
Następnie szykujemy naczynia, w których będzie tężeć sernik. Ja wykorzystałam do tego celu filiżanki.
W zależności od tego czy użyjemy herbatników czy nie, na dno filiżanki układamy pokruszone herbatniki i wlewamy 2 -3 łyżeczki galaretki lub wlewamy tylko samą galaretkę, która nam została. Wkładamy na chwilę do lodówki i czekamy aż stężeje. Następnie na galaretkę wlewamy delikatnie masę serową, przekładając ja 2-3 plasterkami truskawek. Zapełniamy 3/4 naczynia. Odstawiamy ponownie filiżanki do lodówki. Na koniec wylewamy truskawkową galaretkę, jeśli masa serowa nie stężała nam dokładnie, pojawi nam się na serniku galaretkowa mozaika, jak na zdjęciu.
Sernik powinien tężeć w lodówce co najmniej 5-6 godzin.
Przed wyjęciem serniczków filiżanki wkładamy na chwilę do wrzątku i delikatnie oddzielamy od ścianek naczynia cienkim nożem. Następnie przykrywamy talerzykiem i szybkim ruchem odwracamy.
I oto mamy nasz pyszny deser w całej okazałości :-)
Biorę udział w akcji:
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/06/lekki-jak-mgieka-truskawkowy-sernik-na.html