Wykonanie
Pin It
Zapraszam na lekki, piankowy sernik
truskawkowy ! Doskonały dla osób dbających o linię ;-) Jest bardzo prosty, zawiera mało składników. Zawsze się udaje i pysznie smakuje :-)Składniki:2
kubki serka waniliowego Danio 400 g3
galaretki o smaku
truskawkowym2 łyżeczki
żelatynykilka dorodnych
truskawek pokrojonych w plasterkiopcjonalnie: pokruszone
herbatnikiWykonanie:
Serki Danio trzymamy w lodówce. Przygotowujemy 2 miski, w których będziemy rozpuszczać
galaretki. 2
galaretki z dodatkiem 1 łyżeczki
żelatyny zalewamy 750 ml wrzącej
wody. 1
galaretkę z dodatkiem 1 łyżeczki
żelatyny zalewamy 400 ml wrzącej
wody.
Galaretki dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się
żelatyny. Następnie odstawiamy je, aby się schłodziły. Gdy zaczną delikatnie tężeć (jest ważne, aby całkiem się nie ścięły ! ), do dużej miski przekładamy
serki i miksujemy je przez 2-3 minuty, po czym nie przestając miksować dodajemy po łyżce
galaretki, z miski gdzie były wsypane 2
galaretki. Dzięki miksowaniu utworzy się nam delikatna pianka.Następnie szykujemy naczynia, w których będzie tężeć sernik. Ja wykorzystałam do tego celu filiżanki.W zależności od tego czy użyjemy
herbatników czy nie, na dno filiżanki układamy pokruszone
herbatniki i wlewamy 2 -3 łyżeczki
galaretki lub wlewamy tylko samą
galaretkę, która nam została. Wkładamy na chwilę do lodówki i czekamy aż stężeje. Następnie na
galaretkę wlewamy delikatnie masę
serową, przekładając ja 2-3 plasterkami
truskawek. Zapełniamy 3/4 naczynia. Odstawiamy ponownie filiżanki do lodówki. Na koniec wylewamy
truskawkową galaretkę, jeśli masa serowa nie stężała nam dokładnie, pojawi nam się na serniku galaretkowa mozaika, jak na zdjęciu.Sernik powinien tężeć w lodówce co najmniej 5-6 godzin.Przed wyjęciem serniczków filiżanki wkładamy na chwilę do wrzątku i delikatnie oddzielamy od ścianek naczynia cienkim nożem. Następnie przykrywamy talerzykiem i szybkim ruchem odwracamy.I oto mamy nasz pyszny deser w całej okazałości :-)
Biorę udział w akcji: