Wykonanie
Pin It
Dzisiaj najprostszy przepis na słodkie
andruty, czyli
wafle przekładane masą, w tym przypadku
krówkową. Choć szczerze powiedziawszy, to nie do końca jest to masa krówkowa, ani też kajmakowa... Jak ją nazwać ? Nie wiem. Po prostu jest to gotowane w zamkniętej puszce skondensowane słodzone
mleko. Gotujemy je około 2 godzin, a po przestudzeniu mamy pyszną słodką
krówkową masę. Gdyby dodać do niej
masło uzyskalibyśmy kajmak. Oczywiście do
wafli możemy użyć gotową masę
krówkową, ale mnie zdecydowanie bardziej smakuje ta robiona w domu. Do smarowania
wafli koniecznie zatrudnijmy naszych małych pomocników :). Ileż
potem jest radości przy wylizywaniu resztek !Składniki:1,5 opakowania suchych kwadratowych
wafli1 puszka skondensowanego słodzonego
mlekaWykonanie:Zamkniętą puszkę
mleka wkładamy do dużego garnka, zalewamy ją
wodą i gotujemy przez 2 godziny. Sprawdzamy czy puszka cały czas jest zanurzona w wodzie.Po tym czasie
wodę odcedzamy, a puszkę zostawiamy aby lekko przestygła. Masa krówkowa powinna być lekko ciepła, wtedy będzie się dobrze rozprowadzała po waflach.Puszkę z
mlekiem otwieramy całkowicie, na desce lub blacie kładziemy pierwszy
wafel, smarujemy go masą przy pomocy szerokiego noża. Warstwa masy powinna być cienka, gdyż masa jest bardzo słodka. Posmarowany
wafel przykrywamy kolejnym
waflem, lekko go dociskając. Smarujemy poszczególne
wafle, układając jeden na drugim, aż do wyczerpania się masy krówkowej.
Wafle zawijamy w aluminiową folię, żeby nie zawilgotniały. Przyciskamy je deską lub czymś ciężkim, aż masa całkowicie stężeje.