Wykonanie
Dzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim
pasta z makreli i
białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna przekąska w ciągu. Pomyślałam, że może też pojawić się na karnawałowych kanapeczkach czy tartinkach. Przygotowanie tej pasty to dosłownie chwila, natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść przy pomocy widelca. Mnie taka pasta najbardziej smakuje z ciemnym domowym
pieczywem, dziś był to
chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu .
Składniki:1
wędzona makrela o wadze 250 g250 g
białego sera półtłustego3 łyżki
śmietany 18 %1/2
cebulisólświeżo zmielony
pieprzWykonanie:
Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski blendera, dodajemy pozostałe składniki oprócz
cebuli i miksujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pasty i mieszamy.