ßßß Cookit - przepis na Rybna pasta twarożkowa

Rybna pasta twarożkowa

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim pasta z makreli i białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna przekąska w ciągu. Pomyślałam, że może też pojawić się na karnawałowych kanapeczkach czy tartinkach. Przygotowanie tej pasty to dosłownie chwila, natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść przy pomocy widelca. Mnie taka pasta najbardziej smakuje z ciemnym domowym pieczywem, dziś był to chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu .
Składniki:
1 wędzona makrela o wadze 250 g
250 g białego sera półtłustego
3 łyżki śmietany 18 %
1/2 cebuli
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski blendera, dodajemy pozostałe składniki oprócz cebuli i miksujemy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pasty i mieszamy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/01/rybna-pasta-twarozkowa.html