Wykonanie
Za
burakami nie przepadam, wiążę się z tym dłuższa historia, ale odkąd pamiętam wszyscy mi je wciskali na siłę - dla zdrowia, oczywiście w formie klasycznej surówki. I nie ma
mowy, że zjem je ze smakiem...chyba, że ktoś poda mi carpaccio z
buraków z kremem balsamicznym albo barszcz czerwony .
Buraki odczarowane chociaż w tej postaci :). Oczywiście za jakiś czas zaserwuję Wam przepis na klasyczną surówkę, ale będzie też coś na słodko - niespodzianka.
kilka
burakówwodabryndza (albo
kozi ser,
feta)
sól,
pieprzkrem balsamiczny (albo
ocet balsamiczny)świeży
koperekBuraki ugotować w osolonej wodzie - od zagotowania około godziny aż będą miękkie.Jeszcze ciepłe
buraki obrać ze skórki.Pokroić
buraki na cienkie plasterki -najlepiej przy użyciu odpowiedniej tarki lub malaksera.Plasterki układać na talerzu zaczynając od zewnątrz do wewnątrz.Pokruszyć
serem bryndza albo innym o mocnym smaku np.
feta lub
kozi ser.Doprawić
solą i
pieprzem, polać kremem balsamicznym (jeśli nie macie to wlejcie trochę
octu balsamicznego do garnka, włączcie palnik i chwilę gotujcie aż sos się zredukuje do gęstej postaci).Na koniec posypać świeżym
koperkiem.