ßßß Cookit - przepis na Ocet różany

Ocet różany

nazwa

Wykonanie

Ocet różany niezwykle pięknie pachnie różami oraz ma intensywny rubinowy kolor. Przepis na ocet różany jest banalnie prosty, a sam ocet nada się potem do letnich sałatek i na pewno zaskoczy aromatem różanym nie jednego gościa. Pamiętajcie, by zebrać płatki róż z niezanieczyszczonych miejsc!
szklanka octu winnego biały lub jabłkowy
spora garść płatków róży pomarszczonej (szklanka płatków róż lekko ubitych)
Umyte i osuszone płatki róż umieścić w słoju.
Zalać octem winnym - u mnie jabłkowy.
Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu np. w kuchni na tydzień.
Codziennie przemieszać zawartość słoika.
Po tygodniu usunąć płatki na sitku i gotowy ocet różany zlać do słoika i przechowywać w ciemnym miejscu.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/06/ocet-rozany.html