Wykonanie
Okoń ma białe chude
mięso, z niewielką ilością ości, lekko słodkawe. Zawiera wyjątkowo mało tłuszczu, dlatego nie nadaje się raczej do wędzenia i grillowania, bo łatwo się wysusza i
traci smak. Najlepiej smakuje pieczone i taką wersję mam dla Was dzisiaj.
Składniki dla 2 osób:2 filety z
okonia morskiegopół szklanki
białego wina1
cykoria50 ml
śmietanki kremówki 30%3 łyżki
masłanatka pietruszkisól,
pieprzRybę zalewamy ¼ szklanki
wina i odstawiamy na godzinę, następnie wyciągamy
rybę, osuszamy i solimy.
Cykorię kroimy na pół, solimy, przyprawiamy
pieprzem.
Śmietankę mieszamy z resztą
wina. Przygotowujemy dwa kawałki folii aluminiowej, na każdym układamy
cykorię, na niej kawałek
ryby, łodyżkę
natki pietruszki oraz łyżkę
masła. Całość polewamy kilkoma łyżkami sosu
śmietanowego. Folię szczelnie zamykamy, tak przygotowaną
rybę pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut. Po 15 minutach rozchylamy folię, aby zapiec
rybę na wierzchu.
Rybę podajemy w folii. Smacznego!