ßßß Cookit - przepis na Okoń w białym winie.

Okoń w białym winie.

nazwa

Wykonanie

Okoń ma białe chude mięso, z niewielką ilością ości, lekko słodkawe. Zawiera wyjątkowo mało tłuszczu, dlatego nie nadaje się raczej do wędzenia i grillowania, bo łatwo się wysusza i traci smak. Najlepiej smakuje pieczone i taką wersję mam dla Was dzisiaj.
Składniki dla 2 osób:
2 filety z okonia morskiego
pół szklanki białego wina
1 cykoria
50 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki masła
natka pietruszki
sól, pieprz
Rybę zalewamy ¼ szklanki wina i odstawiamy na godzinę, następnie wyciągamy rybę, osuszamy i solimy. Cykorię kroimy na pół, solimy, przyprawiamy pieprzem. Śmietankę mieszamy z resztą wina. Przygotowujemy dwa kawałki folii aluminiowej, na każdym układamy cykorię, na niej kawałek ryby, łodyżkę natki pietruszki oraz łyżkę masła. Całość polewamy kilkoma łyżkami sosu śmietanowego. Folię szczelnie zamykamy, tak przygotowaną rybę pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut. Po 15 minutach rozchylamy folię, aby zapiec rybę na wierzchu. Rybę podajemy w folii. Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/12/okon-w-biaym-winie.html