ßßß
Ilość bagietek: 4Czas wyrastania: 12-14 godzin + 2 godzinyCzas pieczenia : 20-25 minutCzas wyrabiania: ciasta NIE wyrabiamy, jedynie mieszamy przez 30 sekund.Potrzebujemy*:400 g mąki orkiszowej (najlepiej chlebowej)1 łyżeczkę cukru1 łyżeczkę soli1 łyżeczkę suchych drożdży lub 15 g świeżych1 i 1/3 szklanki chłodnej wodyotręby np. pszenne do posypania bagietekMąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy wszystkie składniki (w przypadku drożdży świeżych musimy je pokruszyć). Całość mieszamy łyżką, ale nie dłużej niż 30 sekund. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin (maksymalnie 18 godzin).Na blacie kuchennym :
W jednym miejscu kładziemy suchą ściereczkę i posypujemy ją otrębam, w drugim miejscu sam blat posypujemy mąką - i na to miejsce wyjmujemy wyrośnięte ciasto. Boki ciasta składamy do środka tak, aby powstała kula i przekładamy łączeniem w dół - na ściereczkę. Z wierzchu posypujemy otrębami i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy tak na 2 godziny.Pół godziny przed końcem czasu wyrastania nagrzewamy piekarnik na 240-250 stopni C.Następnie nasze ciasto dzielimy na 4 paski (ciasto jest rzadkie i nie ma kształtu idealnej kuli, ale to nic). Blachę smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na nią każdy z pasków, w ten sposób, że trzymamy go za końce i rozciągamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 - 25 minut . Skórka musi być ładnie zarumieniona, ale nie spalona ;)Smacznego!*przepis znaleziony na Kwestii Smaku, jest to zmodyfikowany przepis Jima Lahey'a