Wykonanie
Bagietki, które chcę Wam dzisiaj zaprezentować - w smaku są po prostu idealne. Razem z synkiem zjedliśmy połowę zanim zdążyły ostygnąć. Dzisiejsze
bagietki są w zdrowej wersji za sprawą
mąki orkiszowej, jednak spokojnie możecie ją zastąpić pszenną lub żytnią. Zanim to zrobicie przeczytajcie proszę jakie walory posiada
mąka orkiszowa - może również zapragniecie ją wykorzystać do wypieku własnych, domowych
bagietek :-)Produkty z
mąki orkiszowej:obniżają poziom cholesterolu we
krwiredukują poziom
cukru we
krwi (dla diabetyków mniejszy poziom insuliny)ziarna orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowychpowodują długotrwałą sytośćnie wywołują alergiibogate są w żelazo, magnez, fosfor, i wapno oraz witaminy: A, E, D, B1, B2, B6Przekonałam Was? Jeżeli tylko trochę - możecie zrobić mieszankę z
mąki orkiszowej i pszennej. Zawsze to jakiś kompromis;)

Ilość
bagietek: 4Czas wyrastania: 12-14 godzin + 2 godzinyCzas pieczenia : 20-25 minutCzas wyrabiania: ciasta NIE wyrabiamy, jedynie mieszamy przez 30 sekund.Potrzebujemy*:400 g
mąki orkiszowej (najlepiej chlebowej)1 łyżeczkę
cukru1 łyżeczkę
soli1 łyżeczkę suchych
drożdży lub 15 g świeżych1 i 1/3 szklanki chłodnej
wodyotręby np. pszenne do posypania
bagietekMąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy wszystkie składniki (w przypadku
drożdży świeżych musimy je pokruszyć). Całość mieszamy łyżką, ale nie dłużej niż 30 sekund. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin (maksymalnie 18 godzin).Na blacie kuchennym :

W jednym miejscu kładziemy suchą ściereczkę i posypujemy ją
otrębam, w drugim miejscu sam blat posypujemy
mąką - i na to miejsce wyjmujemy wyrośnięte ciasto. Boki ciasta składamy do środka tak, aby powstała kula i przekładamy łączeniem w dół - na ściereczkę. Z wierzchu posypujemy
otrębami i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy tak na 2 godziny.Pół godziny przed końcem czasu wyrastania nagrzewamy piekarnik na 240-250 stopni C.Następnie nasze ciasto dzielimy na 4 paski (ciasto jest rzadkie i nie ma kształtu idealnej kuli, ale to nic). Blachę smarujemy
oliwą z oliwek i wykładamy na nią każdy z pasków, w ten sposób, że trzymamy go za końce i rozciągamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 - 25 minut . Skórka musi być ładnie zarumieniona, ale nie spalona ;)Smacznego!*przepis znaleziony na Kwestii Smaku, jest to zmodyfikowany przepis Jima Lahey'a
