Wykonanie
Czas przygotowania: 120 min. z
pieczarkami duszonymi w
winie.Składnikikluski:ok 70 dkg
ziemniakówmąka ziemniaczanafarsz:25 dkg pieczonej lub
gotowanej szynki wieprzowej1
cebula1
jajkosól,
pieprzsos:15 dkg
pieczarek1
cebula1/2 pęczka
pietruszki3/4 szklanki białego
wytrawnego winasól,
pieprzSposób przygotowania
Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 części, 1/4 odłożyć i w to miejsce wsypać
mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Mięso zemleć w maszynce, dodać zeszkloną
cebulę,
jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki na które nakładać farsz i sklejać.Gotowe kluski układać na posypanej
mąką desce.
Cebulę zeszklić, dodać
pieczarki, kiedy puszczą sok podlać
winem i dodać posiekaną
pietruszkę. Doprawić do smaku i smażyć do zredukowania płynu.Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować 304 minuty od wypłynięcia. Podawać z
pieczarkami.Smacznego :)Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL