ßßß Cookit - przepis na Kluski z nadzieniem

Kluski z nadzieniem

Wykonanie

Czas przygotowania: 120 min. z pieczarkami duszonymi w winie.
Składniki
kluski:
ok 70 dkg ziemniaków
mąka ziemniaczana
farsz:
25 dkg pieczonej lub gotowanej szynki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
sos:
15 dkg pieczarek
1 cebula
1/2 pęczka pietruszki
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 części, 1/4 odłożyć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Mięso zemleć w maszynce, dodać zeszkloną cebulę, jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki na które nakładać farsz i sklejać.
Gotowe kluski układać na posypanej mąką desce.
Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, kiedy puszczą sok podlać winem i dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku i smażyć do zredukowania płynu.
Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować 304 minuty od wypłynięcia. Podawać z pieczarkami.
Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/slaskie_z_nadzieniem.htm