Wykonanie
12 lutego (2015 roku) obchodzimy tłusty czwartek- według tradycjii dzień, w którym wszyscy mogą się objadać bez poczucia
winy m.in. pączkami i
faworkami.Dla osób ograniczających kalorie i tłuszcz, przygotowałam zdrowszą alternatywę.Dietetyczne pączki nie są smażone lecz pieczone przez co ich kaloryczność i zawartość tłuszczu jest dużo mniejsza w porównaniu z tradycyjnymi. Panadto wyelminowałam tłuszcz dodawany do ciasta, zastowałam również
niskosłodzony dżem i
mleko niskotłuszczowe, taka zamiana powoduje, że 1 pączek dostarcza tylko 110 kcal czyli trzykrotnie mniej od smażonego, a ilość tłuszczu została obniżona prawie dziesięciokrotnie.W przepisie zastosowałam jedynie 1 płaską łyżkę
cukru (pożywka dla
drożdży) i moim zdaniem jest to idealna ilość.Gotowe można posypać
cukrem pudrem.Próbowaliśmy również piec pączki z podziałem zawartości
mąki na :- 3/4 ilości
mąki- pełnoziarnista- 1/4 ilości
mąki- pszenna.W proporcjach mniej więcej pół na pół nam najbardziej smakowały, dlatego gorąco je Wam polecam w poniższych miarach :)Składniki:Mąk a pełnoziarnista- 180g
Mąka pszenna – 180g do ciasta+24g do rozczynu (2 łyżki)+36g na podsypanie stolnicy (3 łyżki)
Jajko- 1 cała sztuka i 1
białkoCukier- płaska łyżka
Drożdże- 1/3 opakowania (33 g)
Mleko 1,5%- ½ szklanki
Dżem niskosłodzony- łyżeczka na każdego pączkaPrzepis:1. Do miski wrzucić pokruszone
drożdże, wsypać 2 łyżki
mąki i łyżkę
cukru.
Mleko podgrzać, a następnie wlać do miski, wyrobić rozczyn, który należy odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ściereczką).2.
Mąki wymieszać ze sobą, dodać szczyptę
soli.
Jajko i
białko miksować przez 1-2 minuty, następnie wlać do rozczynu, wymieszać i stopniowo wsypywać suchą masę, wyrobić ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk to należy dosypać
mąkę). Zostawić na 75 minut do wyrośnięcia- przykryć ściereczką.
3. Ciasto rozwałkować na 1- 1.5 cm grubości, następnie należy szklanką wykrajać kółka. Nakładać na wierzch po łyżeczce
dżemu i wyrobić kulkę ( ja sklejam je najpierw jak na pierogi, a następnie zlepiam rogi do środka i w tedy delikatnie formuje kulkę w rękach). Pączki zostawić na 30-45 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie p iec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 12-15 minut (ja używałam funkcjii termoobiegu).Gotowe można posypac
cukrem pudrem.Z przepisu wyjdzie około 13-16 pączków średnicy 8-10 cm.Jeden dietetyczny pączek dostarcza :B- 3 , 9 g T- 0 , 9 g W-23 g E- 110 kcal WW-2