ßßß Cookit - przepis na Pasztet z wątróbki drobiowej

Pasztet z wątróbki drobiowej

nazwa

Wykonanie

Pomysł na pasztet powstał spontanicznie, gdyż z obiadu zostało sporo wątróbki, ale nie spodziewałam się, że równie spontanicznie będzie znikał :)
Składniki:
– 400g wątróbki drobiowej
– 200g mielonej słoniny
– 1 duże jajko
– 3 łyżki bułki tartej
– 2 cebule
– dowolne przyprawy
Przygotowanie:
* Wątróbkę oczyszczamy, 1 cebulę kroimy w półplasterki i całość podsmażamy do uzyskania brązowego koloru ( tak jak do obiadu ).
* W międzyczasie słoninę przekładamy go garnka o grubym dnie i chwilę smażymy/topimy. Jeżeli nasza wątróbka jest już gotowa, dodajemy ją do słoniny.
Teraz dodajemy nasze przyprawy, u mnie był to pieprz, sól, zioła prowansalskie, szczypta papryki słodkiej, szczypta przyprawy do mięsa i majeranek.
* Mieszamy i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę.
Drugą cebulę kroimy w kostkę, smażymy na brązowo, dodajemy do masy. Odstawiamy do przestygnięcia.
* Kiedy masa przestygnie dodajemy do niej jajko i bułkę tartą. Mieszamy i przekładamy do foremek, w których będziemy piekli nasz pasztet.
* Możemy posypać przed włożeniem do piekarnika pasztet z wierzchu jeszcze odrobiną bułki. Pieczemy w 180st. przez około 40 minut ( tyle trwało to u mnie ).
* Po upieczeniu zostawiamy nasz pasztet w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy go jeszcze do lodówki, by całkowicie stężał.
Do pasztetu możemy oczywiście dodać coś zielonego, czy jakąś papryczkę, bądź cokolwiek co będzie do niego pasowało i ładnie się odznaczało.
Ja nie dodałam nic, bo akurat nie miałam nic odpowiedniego pod ręką, a lenistwo wygrało nad wizytą w sklepie :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/pasztet-z-watrobki-drobiowej