Wykonanie
Dzisiejszy przepis zaskoczył mnie bardzo swoją prostotą przygotowania.Ciasto na muffinki robi się niecałe 10 minut i polega praktycznie tylko na wymieszaniu w misce składników, a same babeczki pieką się 30 minut…Mogą być one zatem świetnym, awaryjnym rozwiązaniem, w sytuacji kiedy koleżankę nagle naszła ochota na
kawkę i ploteczki, rodzinka postanowiła akurat dziś i zaraz wpaść w odwiedziny, lub kiedy zwyczajnie macie ochotę na coś słodkiego i pysznie pachnącego :)Muffinki są puszyste, wilgotne i bardzo aromatyczne za sprawą
truskawek :)Do przygotowania muffinek potrzebujemy:300g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko120g
cukru80ml
oleju250g
maślanki naturalnejłyżka
soku z cytrynyszczypta
soli200g
truskawek pokrojonych w średnią kostkęI robimy:Potrzebujemy 2 miski.Do jednej wsypujemy
mąkę z
solą i
proszkiem do pieczenia.W drugiej mieszamy ze sobą
olej,
jajko,
cukier,
maślankę i
sok z cytryny.Pokrojone
truskawki dodajemy do
mąki, mieszamy i teraz już łączymy ze sobą zawartość dwóch misek, mieszając chwilę, do połączenia wszystkich składników.Ciasto przekładamy łyżką do foremek, do 3/4 wysokości i pieczemy w 160st. przez około 30 minut.Przestudzone muffiny możemy udekorować wedle uznania, np. posypać
cukrem pudrem, lub poukładać połówki świeżych
truskawek.
Inspiracja: mała
cukierenkaKategorie: