Wykonanie
Takiego
łososia możemy upiec w piekarniku i nawet polecam, ale kiedy nie macie czasu, a rodzinka głodna to usmażony na patelni, będzie równie pyszny i soczysty :)Składniki:
łosoś ( mój miał ponad 400g )jedno
żółtko2 łyżki
oleju, lub
oliwy z oliwekcytryna2 łyżki
koperkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Łososia oddzielamy od skóry, myjemy i osuszamy.Przyprawiamy
solą,
pieprzem, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy
sokiem z połowy
cytryny ( drugą połowę zostawiamy na później ),posypujemy
koperkiem i wstawiamy do lodówki, na minimum godzinę.Po godzinie smarujemy
łososia z dwóch stron
olejem wymieszanym z
żółtkiem.Smażymy 5-7 minut z każdej strony.Podajemy z plasterkami
cytryny ( została nam połówka ) i przyozdobioną
koperkiem.
Kategorie: