Wykonanie
Przepis podstawowy, na tradycyjną, zwykłą,
galaretkę z
mięsem z kurczaka i
marchewką, ale do takiej
galaretki możemy oczywiście dodać
groszek,
kukurydzę,
jajko,
natkę pietruszki itp. :)Wtedy będzie bardziej kolorowo :)Ja zazwyczaj
galaretkę robię, kiedy zostanie mi dużo rosołu :)Wtedy szybka akcja, chwila chłodzenia i
galaretki gotowe :)Oczywiście koniecznie podane z
octem, lub
sokiem z cytryny :)Składniki:2 litry dobrze przyprawionego rosołu drobiowego ( przepis na rosół )2
marchewki z rosołu
mięso z rosołu40g
żelatyny ( na opakowaniu warto sprawdzić na jaką jest ilość płynu )Przygotowanie:
Mięso oddzielamy od kości i skóry, dzielimy na mniejsze kawałki ( ja zawsze używam pałki, udka, lub skrzydełka ).
Marchewkę kroimy w plastry.Na dnie każdego naczynka, w którym będziemy robili
galaretki, układamy plasterki
marchewki i po trochę
mięsa.Rosół zagotowujemy, by był gorący ( ale nie wrzący ) i kiedy już taki właśnie będzie, wsypujemy od razu
żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie, by
żelatyna rozpuściła się cała ( niektórzy najpierw wsypują
żelatynę i gotują, można tez tak ).Rozlewamy do naczynek, w których układaliśmy
marchewkę z
mięsem, zostawiamy do przestygnięcia, a kiedy
galaretki będą już przestudzone, wkładamy do lodówki, by stężały.dania z
kurczakaKategorie: