Wykonanie
Bardzo trudno jest znaleźć w sklepach coś do jedzenia dla małych dzieci. Przekąskę zdrową, smaczną, a do tego bez dodatku
cukru. Nie pozostaje zatem nic innego, jak popracować nad własnymi łakociami, które będą idealnie dostosowane do potrzeb i upodobań malucha. Dziś kolejny z moich sprawdzonych przepisów –
ciasteczka z
cukinią .30 g
cukinii15 g
masła50 g
mąki1
żółtkoCukinię bardzo drobno siekamy. Następnie dodajemy
żółtko, roztopione
masło oraz
mąkę. Całość wyrabiamy. Masę rozwałkowujemy i wycinamy z niej
ciasteczka o średnicy około 3 cm. Łakocie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasteczka można podawać dzieciom od siódmego miesiąca życia (siedmiomiesięczne niemowlę nie nie powinno zjeść więcej niż 3-4 takie
ciasteczka dziennie). Łakocie przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
