ßßß Cookit - przepis na Napoleonka

Napoleonka

nazwa

Wykonanie

Nie ma drugiego takiego ciasta, które kojarzy mi się tak bardzo z podstawówką jak Napoleonka. Na zajęciach z ZPT robiło się kanapki, sałatkę i jedno, proste ciasto, nie wymagające pieczenia, którym była właśnie Napoleonka. W mojej szkole mianem tym określano specjał składający się z krakersów (lub ewentualnie jakiś innych ciastek) oraz budyniu z masłem. Każdy ma zapewne swoją wersję Napoleonki, ja proponuję taką świąteczną z bananami i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Przepis na napoleonkę:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe (z cukrem)
2 duże łyżki cukru
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
80 gram masła
100 g wiórków kokosowych
1 duży banan
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
paczka krakersów
Gotujemy budyń (w naczyniu poza budyniem mieszamy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy), po czym odstawiamy, aby się schłodził. Następnie dodajemy masło oraz wiórki kokosowe i miksujemy. Przygotowujemy formę o podstawie prostokąta, którą wykładamy krakersami. Banana kroimy w plasterki. Nakładamy warstwę budyniu, banana i warstwę krakersów (konfiguracja dowolna) aż do wypełnienia naczynia. Napoleonkę wstawiamy do lodówki na dwie, trzy godziny.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/napoleonka